Guvernul Tudose a modificat Codul Muncii prin Ordonanță de Urgență  (OUG53/2017) ca să oblige, printre altele, firmele private să țină o condică de prezență/pontaj după modelul instituțiilor de stat sau, mai degrabă al birocrației ceaușiste. Fimele private au obligatia să prezinte această condică birocraților de la Inspecția Muncii ”ori de câte ori se solicită acest lucru”.

Dacă la început măsura a fost privită ca o curiozitate, acum, după aplicarea ei,  apar tot mai multe semnale că este o aberație care le consumă consumă timp, nervi și  resurse investitorilor privați.

Guvernul declară că prin acestă ordonantă de unrgență dorește să combată mai eficient munca la negru. Numai că, la fel  ca în cazul TVA defalcat, Guvernul  generalizează si îi  afectează pe țoți în loc să-i vizeze doar pe cei cu munca la negru pe care avea deja instrumentele legale să-i depisteze și pedepsească.

Ordonanța înăsprește amenzile și sporește prerogativele acordate celor de la Inspecția muncii. De pildă, firmele private riscă  amenzi de 10.000 de lei pentru fiecare persoană cu contract de muncă part-time găsită că lucrează în afara programului declarat. Iată că mai pedepsesc o dată firmele care utilizează contracte part-time, după ce puseseră o taxă suplimentară contractelor part-time situate sub nivelul salariului mediu pe economie.Totul în numele combaterii muncii la negru.

Firmele riscă amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată că muncește fără forme legale (chiar dacă „fără forme legale” poate însemna că nu s-a transmis raportul de muncă în registrul general de evidență în termenul prevăzut, chiar și cu o zi întârzâiere).

Dacă inspectorul de muncă decide să este nevoie, se poate ajunge și la sistarea activității firmei respective. Este o prerogativă ”nucleară” pe care aceștia o pot utiliza aproape fără niciun fel de control. E drept, înainte de a închide punctul de lucru cei de la ITM ar trebui să se consulte, chipurile, cu sindicatele si confederațiile patronale reprezentative – o prevedere vagă și lipsită de obligativitate și sanctiuni pentru inspectorii de la muncă.

Ce nu înteleg acești politicieni de esență pur comunistă care populează Guvernul Dragnea-Tudose este că o firmă privată nu se conduce și gestionează după regulile din fostul Comitet de Stat al Planificării, nici măcar după regulile și pontajele din Ministerul condus comunistoid de Olguța Vasilescu.

Statul nu are ce căuta în organizarea internă a firmelor private care, apropos, plătesc din greu, prin taxe și impozite, funcționarea statului. Dacă tu, stat, impui până și orarul de funcționare în firmele private vom ajunge ca fimele private să funcționeze la fel de prost ca statul administrat de Dragnea, Tudose &Com.

Această ordonanță de urgentă – ca și altele promovate de executivul Dragnea 2, în primul rând cea a TVA-ului defalcat – instituie principiul pesedist ”tragem fără somație”. Instituțiile de control sunt învestite cu puteri discreționare. Ele vor putea falimenta fără să clipească orice firmă care le intră în vizor lor sau șefilor lor politici.

Legea prevenției/prevenirii cu care Dragnea s-a lăudat atâta în campania electorală se dovedește o mare vorbă goală. Proiectul acestei legi, care ar fi trebuit să prevină tocmai acest tip de comportament la adresa firmelor în care excelează PSD acum, zace în Senat.