1499622_672585239439994_1061109717_n

“Nu mai instalați aplicații cu hărți și busole, mai bine salvați numărul unui pădurar!”  Titlul articolului a fost preluat de pe facebook. Gluma si nu prea.

In cazul uor  situatii de urgenta intr-o zona forestiera, un padurar bun, poate fi mult mai util decat o ”armata” de angajati  bine platiti  si bine ”dotati” de la ”structurile de interventie specializate”. Am spus, un padurar bun. Lucrez  in silvicultura de 33 de ani si recunosc ca si  breasla padurarilor are…uscaturi.

In functie de zona geografica, un padurar gestioneaza intre 500 si  1200 de hectare de fond forestier. Un padurar bun cunoaste suprafata gestionata ”la metru patrat” si stiti de ce? Daca nu poate justifica taierea unui arbore, il plateste din salariu. In aceste conditii,  stie cine intra in padure si cine iese, cunoaste toate drumurile si potecile. Stie ce firme lucreaza in zona, ce utilaje au, cati oameni lucreaza intr-o zona, unde  sunt cazati muncitorii, ce mijloace de comunicare detin (telefoane, statii radio) Padurarii cunosc cu exactitate zonele din cantoanele lor in care exista ”semnal” pentru telefoanele mobile. Uneori aceste zone cu semnal pot fi anumite stanci sau culmi, stiute numai de catre padurar.

Un padurar cunoaste: suprafata fiecarei parcele, distantele de la o parcela la alta, amplasarea poienilor si golurilor, a paraielor, varsta si specia arboretului dintr-un anumit loc, desimea arboretului, culoarea vopselei cu care sunt marcati arborii dintr-o anumita parcela, numerotarea bornelor silvice, amplasarea si semnificatia marcajelor de pe arbori, grosimea stratului de zapada in diferite locuri din canton. Cunoaste locurile de refugiu, cabane, observatoare, colibe, pesteri. Poate ajunge in orice punct din canton la orice ora si aproape in orice conditii.  Mai este ceva, un padurar bun este respectat de catre oamenii din raza cantonului sau si poate sa-i mobilizeze in orice situatie. Era sa uit, de exemplu padurarul din imagine, stie sa ”manuiasca” inclusiv telefoanele mobile ”inteligente”.

In concluzie, recomand ca in cazul unor situatii  de urgenta in zona forestiera, pe langa structurile de interventie cunoscute, sa fie ”apelati” si padurarii. In zona Muntilor Maramuresului cunosc destul de multi padurari buni,  iar numarul meu de telefon, la care raspund la orice ora din zi sau din noapte, este public pe blog.

Reclame