1. IMGP9388

  Consiliul Local Poienile de sub Munte, Asociaţia pentru Dezvoltare Locală Ivan Krevan din comuna Repedea precum şi Consiliul Raional Verchovina şi Consiliul Local Zelene din Ucraina, întreprinde încă din anul 2009, demersuri pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat româno-ucraineană în zona Munţilor Maramureşului, în dreptul localităţii Poienile de sub Munte. Prin aceste demersuri se urmăreşte îmbunătăţirea relaţiilor de cooperare transfrontalieră între micro-regiunea Valea Ruscovei (România) şi raionul Verhovena (Ucraina) pentru asigurarea dezvoltării socio-economice a regiunii.

  In calitate de locuitor si reprezentant al acestei zone in Consiliul Judetean Maramures, consider ca deschiderea unui punct de trecere a frontierei în zona Munţilor Maramureşului ar avea efecte pozitive asupra dezvoltării socio-economice a uneia din cele mai izolate zone ale ţării – localităţile din  Depresiunea Maramureşului, astfel:

  1. Deschiderea punctelor de trecere a frontierei ar avea ca efect punerea în valoare a potenţialului productiv şi de tranzit rutier a acestei zone. Astăzi, regiunea Ivano-Frankivsk este singura dintre toate regiunile de frontieră ale Ucrainei, care nu are trecere peste frontiera de stat. De asemenea, judeţul Maramureş este printre singurele judeţe de graniţă al României care are un singur punct de trecere a frontierei în funcţiune şi acela nu funcţionează la paramentrii optimi. Această regiune ocupă o poziție geografică favorabilă, fiind situată pe axa traficului de pasageri şi mărfuri între nordul și sudul Europei. Din cauza lipsei de puncte de trecere din regiune, proprietarii de vehicule și de pasageri sunt nevoiți să cheltuiască mai mulți bani și timp pentru trecerea frontierei de stat cu Ucraina,  prin judeţele Suceava sau Satu Mare.

  2. Noi oportunități de dezvoltare ar primi şi aeroportul din municipiulu Baia Mare, deoarece punctul de trecere a frontierei ar fi amplasat la o distanță de circa 140 km de aeroport, iar acesta ar deveni atractiv pentru pasagerii, turiştii care călătoresc în regiunile de frontieră dintre România şi Ucraina.

  3. După deschiderea punctelor de trecere a frontierei va creşte substanțial accesibilitatea în zonele de staţiuni montane, precum cea din Borşa, Vişeu de Sus, contribuind la dezvoltarea turismului în zona Maramureşului. În plus, turiștii care vizitează Ucraina, Regiunea Ivano-Frankivsk vor dori să-şi continue călătoria şi în judeţul Maramureş.

  4. Constructia de drumuri de acces moderne la punctul de trecere a frontierei din zona muntelui Copilaş, din localitatea Poienile de sub Munte, va crea oportunități complet noi pentru dezvoltarea socio-economică a uneia din cele mai izolate zone ale ţării – Depresiunea Maramureşului care din toate părţile este înconjurată de trecători. Rezultatul economic îl va constitui crearea de întreprinderi mici în zonă,  prin dezvoltarea infrastructurii turistice şi de servicii (hoteluri, magazine, catering, etc). Potrivit calculelor preliminare în comunitățile de frontieră se vor crea peste 5.000 de locuri de muncă. Aceste activităţi precum și activitățile în punctul de control vamal, vor furniza venituri suplimentare la bugetele de diferite niveluri.

  Iata ca proiectul incepe sa prinda contur. Drumul judetean, 187-Valea Ruscovei, parte componenta a proiectului, a fost inclus in lista propunerilor de investitii in perioada 2014-2020 si sper sa ramana o prioritate pentru Consiliul Judetean Maramures, iar vineri 15 noiembrie 2013, la Baia Mare, am asistat la semnarea urmatorului document:

  REZOLUTIE

  Noi, reprezentanţii autorităţilor publice şi a societăţii civile din România şi Ucraina, participanţi la masa rotundă, care a avut loc în data de 15 noiembrie 2013 în Baia Mare (judeţul Maramureş, România), unde am discutat problemele legate de deschiderea unui punct de trecere a frontierei româno-ucrainene în dreptul localităţilor Poienile de sub Munte şi Shybene.

  Considerăm că deschiderea acestui punct de trecere a frontierei este un pas necesar, care va da un impuls puternic pentru dezvoltarea socială şi economică a comunităţilor locale situate pe ambele părţi ale graniţei, atât în judeţul Maramureş cât şi în regiunea Ivano-Frankivsk, contribuind în general la revigorarea relaţiilor transfrontaliere între comunităţile noastre, regiuni şi chiar state.

  Astăzi, ideea de a deschide noi puncte de trecere a frontierei devine o nevoie reală, şi apreciem eforturile şi măsurile practice ale autorităţilor centrale şi locale din România şi Ucraina în vederea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei.

  Sperăm că poziţia constructivă şi consecventă manifestată din ambele părţi va realiza în curând ceva aşteptat de multă vreme, cu speranţă, de sute de mii de ucraineni şi români.

  Invităm guvernele României şi Ucrainei să semneze, pe parcursul anului 2014, un acord internaţional cu privire la deschiderea punctului de trecere a frontierei româno-ucrainene în dreptul localităţilor Poienile de sub Munte şi Shybene şi să ia toate măsurile necesare pentru demararea operaţiunilor de deschidere.

  Considerăm că acest demers este dificil, dar foarte important, urmând să fie apreciat de către generaţiile actuale şi viitoare ale compatrioţilor noştri de pe ambele părţi ale frontierei româno-ucrainene.

  Din partea reprezentanţilor judeţului Maramureş :

  Anton Rohian – Prefectul Judeţului Maramureş

  Zamfir Ciceu – Preşedinte Consiliul Judeţean Maramureş

  Din partea reprezentanţilor Regiunii Ivano-Frankivsk:

  Vasyl Plavyuk – primguvernator al Regiunii Ivano-Frankivsk