bscap0004(3)

Începând cu data de 15 noiembrie 2013, la frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova), se vor aplica instrucţiuni speciale pentru următoarele categorii de bunuri introduse de către călători, pe teritoriul României, în bagajele personale: produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete. Aceste bunuri pot fi introduse în România în anumite limite cantitative, prevăzute de legislaţia în vigoare şi afişate la biroul vamal, introducere lor fiind permisă doar o dată la şapte zile de la ultima declarare scrisă. Cantităţile care depăşesc limitele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru aceste categorii de bunuri sunt considerate importuri de bunuri cu caracter comercial ce poate fi efectuat numai cu respectarea reglementărilor vamale şi fiscale în vigoare. Aceste instrucţiuni se vor aplica în fază pilot începând cu data de 1 noiembrie 2013 la Biroul vamal Sighet.

Anuntul de mai sus apare afisat la Biroul vamal Sighetu Marmatiei, fiind preluat de pe site-ul Directiei Generale a Vamilor.

La prima citire a comunicatului,  in calitate de simplu cetatean roman de nationalitate ucraineana, am urmatoarele nedumeriri:

1.  De ce nu este precizat textul legal in baza caruia se instituie aceasta masura? As fi aflat astfel daca cele 7 zile sunt inscrise in vreun act normativ sau au fost stabilite in mod arbitrar.

2. Daca anuntul de pe geamul ”vamesilor” este ”lege” de ce ucrainenii din Maramuresul Istoric, cei care trec  in Ucraina  folosind Biroul vamal Sighetu Marmatiei, sunt folositi pe post de ”cobai” ?

P.S.  Denumirea corecta a municipiului de pe malul Tisei, este Sighetu Marmatiei. Sighet spunem noi, maramuresenii,  atunci cand suntem intrebati la piata, dar de la ”vamesi” am pretentia sa cunoasca denumirea oficiala a localitatii.

UPDATE:  Se pare ca am avut dreptate. „Experientele”  efectuate de vamesi, la Biroul vamal Sighetu Marmatiei, nu au dat rezultate. Asa se intampla intotdeauna  cand o actiune este pregatita in mod superficial. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a suspendat, până la 1 decembrie, ordinul în legătură cu noile restricţii privind cantităţile de tutun, alcool şi alimente care pot fi aduse din afara UE, după aglomeraţia din vămi determinată de aplicarea prevederilor. Ordinul preşedintelui ANAF privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, a fost suspendat temporar şi va reintra în vigoare începând cu data de 1 decembrie 2013. Decizia vizează un nivel crescut de siguranţă şi confort pentru cetăţenii ale căror bagaje nu conţin bunuri care să facă obiectul unor scutiri sau restricţii, potrivit sursei citate. În acest sens, Direcţia Generală a Vămilor va asigura adaptarea capacităţii administrative la specificul fiecărui birou vamal, pe tipologii de călători şi bunuri.

Reclame