• news-20090720-09490219-imageSoluția adoptată în privința câinilor fără stăpân și agreată de majoritatea opiniei publice este ca aceștia să fie adunați de pe străzi, duși în adăposturi, deparazitați și sterilizați și puși la dispoziția celor care doresc să îi adopte, timp de 14 zile lucrătoare. După acest termen, poate fi emisă decizia de eutanasiere.
  • Prin legea adoptată marți, 10 septembrie, de Camera Deputaților, parlamentarii au decis majorarea termenului de ţinere a câinilor în adăposturi de la 7 la 14 zile, primele şapte zile de la data capturării fiind pentru revendicarea câinilor de către stăpânii care i-au pierdut, iar următoarele şapte zile pentru adoptarea animalelor.
  • Conform legii, după expirarea termenului de14 zile, autorităţile locale vor lua fiecare caz în parte şi, dacă nu vor exista posibilităţi de cazare şi hrană pentru câinii fără stăpân, se va emite o decizie privind eutanasierea. Dacă există posibilităţi de cazare şi hrană, primarul sau împuternicitul pot amâna eutanasierea câinilor din adăposturi.
  • Astfel, eutanasierea este ultima soluție, la care se va recurge numai în situația în care animalele nu au fost revendicate sau adoptate în termenul prevăzut de lege.
  • Este foarte important ca legea să fie aplicată cu strictețe, iar câinii fără stăpân să fie tratați potrivit procedurilor legale. Respingem ferm orice fel de violențe și abuzuri împotriva câinilor fără stăpân care ar putea încălca legile în vigoare și drepturile animalelor.
  • La cererea primarului Capitalei, Consiliul General al Municipiului București a anulat referendumului privind eutanasierea câinilor maidanezi, deoarece legea votată de deputați cuprinde solicitările făcute de Primăria Capitalei.
  • Parlamentarii au pus astfel în acord legea cu decizia Curții Constituționale și au ținut cont de cerințele reprezentanților administrației locale și ai organizațiilor non-guvernamentale.
  • Problema câinilor fără stăpân nu ține însă exclusiv de legislație și nu legislația în vigoare a României a împiedicat rezolvarea acestei situații. Dovada este că sunt municipalități în România care, cu vechea legislație, au rezolvat sau au făcut progrese semnificative în a rezolva problema.
  • Autoritățile locale au însă acum la dispoziție un cadru legal coerent și clar care le permite să ia toate măsurile necesare pentru ca pe străzile din România să nu mai existe câini maidanezi.
  • Soluția eutanasierii câinilor fără stăpân este agreată de majoritatea țărilor din vestul Europei și de Statele Unite ale Americii. Astfel, în aceste state, câinii maidanezi sunt adăpostiţi şi eutanasiaţi în cazul în care proprietarii nu îi revendică în termene începând de la 3 zile (SUA), 5 zile (Irlanda), 7 zile (Anglia), 8 zile (Franța) și până la 14 zile (Spania).

Parerea mea despre aceasta problema: Omul a fost creat de Dumnezeu după chipul și asemănarea Sa, iar toate animalele au fost create ca să-i slujească omului și omul a fost pus să stăpânească peste ele. E foarte important sa iubim animalele, dar sa nu uitam niciodata de iubirea de OAMENI.

Anunțuri