reabilitare_fixed_176x132Partidul Național Liberal susține înființarea unei comisii parlamentare speciale pe tema proiectului Roșia Montană deschisă tuturor celor interesați. Astfel, ONG-urile și orice alte entități civice vor putea să-și exprime viziunea nu numai în presă sau pe forumurile de discuții, ci chiar în locul unde se ia decizia.

  • Pe acest subiect este posibilă și o dezbatere extraparlamentară unde să-și expună punctul de vedere cu calm și pe baza unor argumente valabile toți cei interesați.
  • Guvernul USL nu a adoptat pur și simplu proiectul Roșia Montană realizat în 2011, ci a renegociat condițiile în care s-ar putea face exploatările miniere punând accentul pe trei aspecte esențiale: investiții suplimentare în mediu, mărirea participației statului până la 25% și creșterea redevențelor.
  • Guvernul a realizat partea de negociere tehnică asumându-și apoi responsabilitatea de trimite proiectul de lege în Parlament pentru dezbatere. În caz contrar, statul român riscă fie acționat în judecată de companiile implicate și să plătească despăgubiri estimate la 2 miliarde de dolari.
  • Nu pot fi ignorate avantajele economice semnificative pe care le-ar genera o investiție la Roșia Montană: locuri de muncă, venituri din redevențe și din TVA, impozite pe profit, pe salarii.
  • Exploatarea resurselor minerale este întotdeauna binevenită atâta vreme cât ea este rentabilă din punct de vedere economic pe o durată lungă și respectă condițiile de mediu.
  • Constatăm că președintele Traian Băsescu nu se dezminte nici de data aceasta și încearcă să speculeze electoral o temă importantă pentru România. Dacă ar fi fost consecvent propriilor poziții, Traian Băsescu ar fi trebuit și acum să susțină demararea proiectului Roșia Montană, așa cum a făcut în timpul Guvernului Ungureanu.


Reclame