crin-antonescu-alesPentru 2013, Partidul Național Liberal are drept prioritate, evident, proiectul în care s-a angajat împreună cu partenerii din Uniunea Social Liberală și înainte de toate buna guvernare a României. Așteptăm și suntem pregătiți să facem tot ceea ce ne revine ca responsabilitate și tot ceea ce ne stă în puteri pentru ca România să fie guvernată altfel, să fie guvernată corect, să fie guvernată eficient.

Această așteptare, evident, nu e doar a noastră, nu e doar o așteptare politică, este o așteptare a întregii societății. Practic, proiectul pe care noi l-am numit România Puternică înseamnă un proiect de reconstrucție majoră, economică, politică, instituțională, comportamentală în societatea românească și în orice caz în viața politică românească.

Cred că sunt foarte multe lucruri de făcut, cred că toate lucrurile pe care noi le-am angajat împreună cu partenerii noștri sub culorile Uniunii Social Liberale pot fi realizate, cu condiția de a fi mereu priorități absolute pentru noi, cu condiția de ne a raporta corect la așteptările și la încrederea cetățenilor, cu condiția de a înțelege, în sfârșit, că atunci când guvernezi, că atunci când ești om politic, că atunci când ești demnitar, există și o parte importantă de sacrificiu în activitatea pe care o faci, există sacrificiul fundamental de a-ți asuma să lucrezi în primul rând pentru interesul public și asta cu mult înainte de interesul privat.

Avem așteptări legate de guvern, de o bună guvernare, de o guvernare care începând cu proiectul de buget să dea șansa, atât cât este posibil în acest moment, dar să dea șansa relansării economice a României. Aceasta este miza, aceasta este tema fundamentală și fără realizarea unor pași concreţi, consistenți pe această cale, nimic din restul proiectului nu poate ține și nu poate fi realizat. Aștept în sensul acesta de la Guvernul Ponta, de la Guvernul Uniunii Social Liberale, de la toți miniștrii, sigur, în primul rând de la cei liberali, o viziune și o acțiune pe măsură.

Avem, de asemenea, un amplu proiect de reorganizare a statului care merge de la modificarea Constituției, un proiect amplu, care va trebui abordat solid și rapid până la regionalizare, avem de asemenea de schimbat lucruri și intenționăm să schimbăm lucruri în mecanismele de funcționare ale Parlamentului.

 Nu vom avea, am spus-o și nu încetez să o repet, o spunem noi liberalii de douăzeci de ani, nu vom avea cu adevărat o democrație și un stat de drept solide până când Parlamentul și nu altcineva și nu altă instituție va fi centrul de greutate al vieții politice. Asta înseamnă asumarea unei demnități speciale, asta înseamnă o funcționare care să dea viață unei vieți politice democratice cu adevărat, asta înseamnă o recuperare și un câștig de prestigiu în fața societății care sunt absolut necesare.

Toate aceste lucruri sunt pentru noi, liberalii, și sunt pentru întreaga Uniune Social Liberală obiective majore, iar pentru toată această reconstrucție, reconfigurare a României din punct de vedere economic, politic, instituțional anul 2013 va fi anul cel mai greu și va fi în același timp anul decisiv.

Reclame