ucraina

Slăbiciunea Coaliţiei formate după alegerile din 2004, cât şi a celei care tocmai s-a destrămat, a constat  în lipsa solidarităţii în actul de guvernare. Toată lumea vede ce se întămplă acum pe scena politică. Astăzi nu se mai poate da vina pe ţărănişti. PNŢCD e acum scos pe margine, dar problemele au rămas. Prin urmare în perioada 1996-2000, aceste probleme au aparţinut altora, nu nouă.

PNŢCD a susţinut cu consecvenţă şi uneori singur toate obiectivele majore ale României postcomuniste: integrarea euroatlantică, descentralizarea administrativă, combaterea corupţiei, asumarea trecutului şi asanarea morală a clasei politice, reforma şi restructurarea, proprietatea, drepturile omului şi democratia.

Niciun alt partid nu a militat permanent pentru materializarea acestor obiective. Dimpotrivă, toate, de la dreapta la stânga, i-au atacat pe ţărăranişti pentru încăpâţănare şi intransigenţă. Facându-şi din reforma morală crezul politic principal, naţional-ţărăniştii au fost etichetaţi ca talibani, atât de către adversari, cât şi de către aliaţi.

Poate, dacă PNŢCD ar fi fost sprijinit în demersurile pe care le-a iniţiat în timpul guvernării 1996-2000, în acest moment, atât noi cât şi Uniunea Europeană am fi putut avea mai puţine motive de îngrijorare, iar romanii nu ar fi asistat la acest haos politic care poate avea consecinţe nebănuite atât în plan social cât şi în plan economic.

Reclame