FISCUL

Se pare că în aceste vremuri de criză, întreprinzătorii mici din România au devenit ţinta principală a „organelor” statului. După ce au fost „forfetaţi” la sânge, administratorii microintreprinderilor sunt pur şi simplu sufocaţi de tot felul de „controale concertate”.

Zilele trecute, localitatea mea de baştină, a fost pur şi simplu asediată de astfel de „organe” de control. Pentru două zile aveam impresia că mă aflu în Sicilia, nu într-o localitate de munte liniştită din nordul Maramureşului Istoric. Ţinta „organelor” au fost firmele care exploatează şi prelucrează material lemnos. Nu neg faptul că ar exista nereguli în activitatea acestor firme, nereguli care trebuie pedepsite conform legilor în vigoare, însă ştiu foarte bine că majoritatea dintre acestea sunt la limita profitabilităţii, având unul, doi, maxim trei angajaţi. Sediul acestor societăţi comerciale se află în locuinţele administratorilor, aşa că „organele” care au „descins în forţă” la sediul firmelor, au fost nevoiţi să-şi exercite funcţia printre oalele din bucătăriile patronilor şi să analizeze „docomentele” direct pe duşumeau camerei patronului care serveşte şi de dormitor şi de birou al microintreprinderii.

După părerea mea eficienţa controlului este determinată de proporţia optimă a acestei activităţi. Activitatea de control trebuie să repecte anumite limite pentru a nu se transforma într-o frână în calea unei activităţi normale a firmei controlate şi a nu inhiba acţiunile acesteia. Ce să mai vorbesc de latura preventivă şi de îndrumare a controlului, aspecte care lipsesc cu desăvârşire din stilul de muncă al „organelor”. În „hăţişul legislativ” din România nu se descurcă ministrul finanţelor Gheorghe Pogea. În aceste condiţii, ce pretenţii poţi să ai de la un „patron”, care în cele mai multe cazuri este absolvent de şcoală generală.

Dacă asupra microintreprinderilor va continua „prigoana fiscală” şi „controlul în haită”, atunci patronii acestor societăţi vor îngroşa în curând rândurile şomerilor şi din contribuabili vor deveni asistaţi social. Nu ştiu dacă acest lucru va contribui la ieşirea economiei româneşti din criză.

Reclame