om-de-afaceri-catuseArestarea  preventivă reprezintă o măsură de excepţie, cu caracter special, reglementată prin dispoziţii speciale în Titlul IV al Părţii speciale a Codului de procedură penală.

Arestarea preventivă este o măsură de prevenţie care constă în lipsirea de libertate a unei persoane, cu caracter provizoriu şi în condiţiile determinate de lege, înainte de soluţionarea definitivă a cauzei penale pentru a se asigura buna desfăşurare a procesului penal ori a se impiedica sustragerea învinuitului sau inculpatului de la urmărirea penală, de la judecată ori de la executarea pedepsei.

De reţinut că arestarea  nu implică prin sine insăşi vinovăţia. Numai după terminarea urmăririi şi a judecăţii, în raport cu soluţia dată, se va stabili dacă persoana în cauză este sau nu vinovată.

Consider că cel puţin în cazurile ultramediatizate în  ultimul timp, procurorii au exagerat în aplicarea măsurii de arestare preventivă, concentrându-se mai mult pe efectul mediatic al acestei măsuri de prevenţie şi nu pe demonstrarea vinovăţiei celor în cauză.

Recunosc că la facultate mi-a luat ceva timp până am înţeles caracterul excepţional al arestării preventive, iar examenul de procedură penală l-am luat la limită. Ce-i drept am fost examinat de un profesor extrem de exigent, Gheorghiţă Mateuţ, unul dintre cei mai buni avocaţi în materie de procedură penală.

Reclame