inund-poieni

Ne amintim cu toţii ce efecte dezastruoase au avut inundaţiile din ultimii ani asupra comunităţilor locale. Din cauza inundaţiilor s-au petrecut adevărate drame umane, mulţi oameni şi-au pierdut agoniseala de-o viaţă, unii au fost nevoiţi să-şi părăsească casele iar alţii au fost nevoiţi  să părăsească meleagurile în  care s-au născut.

 

V-aţi întrebat cum pot fi limitate efectele inundaţiilor ?

O metodă ar fi construirea de diguri de protecţie, însă în multe cazuri s-a dovedit că aceste diguri pot fi inutile, deoarece prin îndiguire se intervine asupra efectului nu asupra cauzei fenomenului.

 

Rolul cel mai important în evitarea inundaţiilor îl are PĂDUREA.

 

normal_brazi1

Pădurea intervine în reglarea umidităţii aerului şi a solului, reţinerea temporară a precipitaţiilor pe coronament, cu asigurarea  infiltrării lor treptate în sol.

      

Iarna pădurea asigură acumularea uniformă a zăpezii iar primăvara asigură topirea treptată a zăpezii acumulate şi infiltrarea apei în sol. În bazinele hidrografice bine împădurite nu se produc fenomene torenţiale.

 

Pădurile de astăzi sunt rodul acţiunii de-a lungul timpului, a naturii create de Dumnezeu şi a silvicultorilor. Beneficiem cu toţii de nenumărate bunuri şi servicii oferite de pădure. Este cunoscut faptul că principala sursă de existenţă a locuitorilor din zonele montane este pădurea.Pădurea ne dă oxigen şi este un factor indispensabil vieţii pe pământ.

     

Acestea sunt motivele pentru care întreaga comunitate locală este răspunzătoare de calitatea pădurilor moştenite şi cedate generaţiilor viitoare şi trebuie să participe la protejarea lor de orice influenţe ori acţiuni nefaste.

 

În concluzie se poate afirma că vechea zicală românescă „ Codru-i frate cu românul” este valabilă şi astăzi.

 

 

Reclame