beuca_894

Proiectul noului Cod Civil elaborat de Ministerul Justiţiei, la capitolul Apărarea drepturilor nepatrimoniale, prevede o serie de măsuri menite să intimideze ziariştii şi să reducă drastic accesul cetăţeanului la informaţii de interes public.

Astfel, ziariştii riscă să fi condamnaţi dacă publică informaţii greşite. Ziariştii vor fi obligaţi să demonstreze adevărul absolut şi nu vor putea invoca faptul că au preluat informaţia cu bună-credinţă dintr-o sursă oficială.

Proiectul de Cod Civil, prevede posibilitatea ca persoana care se consideră lezată, să solicite instanţei nici mai mult nici mai puţin decât: distrugerea, confiscarea, sechestrarea, sau retragerea din circulaţie a bunurilor ori a mijloacelor care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea faptei prejudiciabile. Judecătorul  va putea să   dispună  inclusiv, ştergerea datelor din calculatorul ziaristului.

În caz de refuz, al unui drept la replică, petenţii pot cere instanţei obligarea la publicarea replicii şi luarea unor măsuri de apărare. În această materie, procesele vor fi judecate în  şedinţe secrete şi în regim de urgenţă. Măsurile de apărare pot merge până la interzicerea de către instanţă a publicării articolelor, confiscarea şi distrugerea documentelor probatorii.

Personal nu înţeleg această  aversiune a oamenilor politici faţă de jurnalişti. Probabil că politicienii care promovează astfel de legi, au multe de ascuns. Unui om politic curat nu are de ce să-i fie teamă de ziarişti.

 

 

Reclame