calin_oancea

„In copilarie am invatat cu totii distinctia intre bine si rau si lumea ne aparea zugravita in alb si negru. Tranzitia ne-a cufundat pe toti intr-un univers in care binele si raul sunt relative iar albul si negrul fuzioneaza intr-un gri mocirlos ce ameninta sa ne absoarba pe toti. Cu toti simtim aceasta disparitie a valorilor si atitudinea noastra oscileaza intr-un spectru larg situat intre resemnare si disperare.

O resimti in fiecare zi: vezi cum colegul repetent pe care il considerai prostul clasei a ajuns intr-o demnitate publica sau inspector pe la finante, vezi cum vecinul care nu a muncit o zi in viata lui este un bussinesman de succes ce nu se sfieste sa etaleze o masina noua in fiecare sezon.

Asta in timp ce tu, traind si muncind cinstit, respectand regulile si cu bunul simt pe care ti l-au insuflat parintii tai, iti permiti, ca si lux absolut, o excursie de cateva zile la mare sau la o pensiune din Austria. Aceasta anomalie a societatii prezentata impropriu ca si “capitalism” de guvernanti nu exista in tari ca Franta, Germania, Austria… acolo castigurile si nivelul de viata pe care il ai sunt proportionale cu nivelul de pregatire si cu munca depusa. Bisnitarii de masini si de terenuri nu iti rad in nas din spatele purcoaielor de euro.

Descurcatul si smecheria au devenit sporturi nationale si au luat locul muncii cinstite; showurile de cine-verite si tabloidele au luat locul cartii de pe noptiera. Intr-o lume a formelor fara fond, din ce in ce mai superficiala si golita de continut, clubul sportiv Universitatea si PNTCD au ramas doua simboluri pentru care merita sa lupti.

Meetingul suporterilor Universitatii a avut si aceasta semnificatie: mai exista simboluri si valori pentru care merita sa lupti. Simbolul in forma de potcoava a orasului in care au crezut Hatieganu, Papilian, Dr. Luca, Georgescu, Ivansuc si altii nu poate fi inlocuit de o echipa muncitoreasca rebranduita in poveste de succes de banii unui miliardar. Ioan Chirila a scris o carte despre Universitatea Cluj “campioana elanurilor neimplinite” dar niciodata un cronicar de valoarea lui nu va scrie o carte despre CFR- e diferenta dintre o legenda si un succes-story hollywoodian.

Nu intamplator pe sediul PNTCD, alaturi de steagul Romaniei, flutura steagul Universitatii Cluj. Este mult mai mult decat simpla simpatie sau sustinere a membrilor sai fata de o echipa de fotbal sau un club sportiv… Daca U era considerata in anii 1940-1944 “simbolul unor inimi romanesti”, simbolul romanilor ramasi sub ocupatie in Ardealul de Nord, in Partidul National Roman si, ulterior, in Partidul National Taranesc se regaseau chiar acele “inimi romanesti”. Istoria Ardealului, inainte si dupa marea Unire, ar fi fost alta fara Maniu, Vaida-Voevod sau Corneliu Coposu.

La fel ca si Universitatea, PNTCD a ramas un simbol al romanilor ardeleni, infrant de imposibilitatea de a se adapta unor vremuri in care compromisul si negarea valorilor sunt unitati de masura ale succesului. Amandoua au fost retrogradate in Divizia B a fotbalului si a politicii intr-o lume bantuita de blaturi si stenograme, in care inamici ireconciliabili fac guverne impreuna: PSD-ul diabolizat pana mai ieri a devenit un partener respectabil de guvernare iar presedintele chefuieste pana la 6 dimineata cu Becali “tata stenogramelor”.

PSD isi pune un candidat-marioneta la Cluj, lipsit de charisma sau sansa pentru a netezi victoria finala a candidatului democrat liberal… la fel cum ucenicii lui Mitica Dragomir hotarau, la un sprit, clasamentul final al Campionatului de Fotbal. Blatul in locul competitiei… Descurcaretii si aranjorii in locul valorilor- e drama care te loveste si pe tine in fiecare zi si, in fata careia, ai acum sansa de a te revolta.

Timisoara si Sibiul sunt doua repere ale dezvoltarii urbane din Romania. Ce au in comun aceste orase? In fruntea amandurora este un primar apartinand unui partid mic: taranistul Ciuhandu la Timisoara si germanul Johannis la Sibiu. Departe de a constitui un dezavantaj, aceasta s-a transformat intr-un atu al comunitatilor locale. Primarii respectivi, lipsiti de grija vietii politice interne de partid tumultoase si a increngaturilor de interese existente intr-un partid mare s-au putut concentra asupra problemelor administrative.

De ce nu ar urma si Clujul acelasi model?”

Calin Oancea

 

Anunțuri